Mat & Dryck

Det maltesiska köket vilar på två grunder – den borgerliga traditionen och fisket. Naturligtvis serverar topprestaurangerna också menyer ur ”la nouvelle cuisine” och andra internationella kök. Prova gärna på alltifrån Maltas främsta restauranger till en rofylld restaurang i en liten fiskeby.
Förutom fisk är kanin (på maltesiska fenek) i alla dess former en specialitet. och är Maltas nationalrätt. Vidare serveras rätter ur det syditalienska köket och ur den övriga medelhavsgastronomin.

Några maltesiska specialiteter
Aljotta – soppa med fisk, vitlök och grönsaker.
Ravjul – maltesisk ravioli med fyllning av ricotta ost och färsk persilja som serveras i en hemgjord tomatsås, kryddad med selleri, basilika och parmesanost
Timpana – maltesisk variant på lasagne med smördegslager och fyllning av grönsaker, köttfärs, ägg och ost.
Pixxispad – svärdfisk
Lampuki – fisk som finns i vattnet runt Malta. Lampukisäsongen börjar i mitten av september.
Bragoli – maltesiska oxrullader med fyllning av ägg, brödsmulor, vitlök och bacon.
Pastizzi – maltesiska piroger med fyllning av ricotta ost och ägg, ärtor eller som i den något större varianten med kött eller anjovis.
Gbejniet – mild fårost, ibland smaksatt med peppar.
Kannoli – bakverk med ricotta ost, choklad och kanderad frukt.
Maltesiskt nybakat bröd (maltesiska ftira påminner mycket om ciabatta) och honung från Gozo är också väl värt att prova.

Malta har även en egen produktion av läsk, öl och naturligtvis vin.

Läsk
Kinnie
 Maltas inhemska naturdryck, gjord på aromsaften av olika citrusfrukter och 18 olika örter. Kinnie finns att köpa bl a på Systembolaget i Sverige och vissa Coop Forum butiker.

Öl
Cisk heter det lokala lagerölet.
Farson´s Blue Label ett något mörkare öl.
Hopleaf lagerär ett öl som har minnen från engelsmännens dagar eftersom det bryggs på brittiskt humle.

Vinproducenter
Meridiana Wine Estate
Delicata Winery
Marsovin

Prisnivån för mat och dryck på Malta är lägre än i Sverige. Prisindex för Malta ligger runt 75.
Två/tre rätters måltider finns för mellan €12-€30 (110 – 260 kr).
En flaska lokalt vin på restaurang kostar €4-€10 (35-90 kr).
Mer information om restaurangguide.