Språkkurser

Malta är en idealisk och populär destination för språkkurser i engelska. För den som söker en varm och solfylld vistelse utomlands lockar Maltas många soltimmar och sköna sommarklimat, medan historie och kulturintresserade resenärer kommer hit för att lära sig mer om öns gamla stadsdelar och kulturliv. Ön är också liten nog för att man ska ha tid att besöka stora delar av den under kurstiden, vilket gör att man snabbt känner sig hemma här. Vad innebär det då att studera engelska på Malta?

Malta erbjuder ett stort antal språkskolor som alla lär ut engelska till utländska studerande. Man kan välja mellan att kontakta dessa skolor på egen hand och boka direkt hos dem, eller att boka kursen genom en svenska språkreseförmedling. Olika språkreseförmedligar erbjuder olika sorters service, vissa säljer paket där både flyg, boende och kurs ingår, medan andra endast tillhandahåller kurs och boende. En fördel med att boka genom ett företag på hemmaplan är den extra trygghet som det innebär att prata med svenska rådgivare innan, men annars är det helt upp till en själv hur man vill gå vidare med att boka kursen.

De allra flesta skolorna erbjuder standard- och intensivkurser. Dessa är mycket flexibla kurser där man själv väljer kurslängd och kursdatum. I vanliga fall är minimum längd för kursen 1 vecka. Svårighetsgraden på undervisningen bestäms av det prov man tar första dagen på kursen, vilket betyder att dessa kurser är lika välanpassade för engelska för nybörjare som mer avancerade talare.

Många skolor erbjuder möjligheten att kombinera en standardkurs med till exempel privatundervisning eller kurser i affärsengelska. Man kan också läsa så kallade Cambridge-kurser här, vilket innebär kurser som avslutas med en examen och ett Cambridge engelska certifikat. Dessa språkexamen är internationellt erkända och kan användas för att ansöka till engelskspråkiga universitet eller för arbete utomlands. På så vis kan en språkkurs öppna för framtida möjligheter, vare sig det handlar om plugga utomlands, eller arbete på engelska, hemma eller utomlands. Cambridge-kurserna är ofta tidsbestämda, från 2 upp till 12 veckor i längd.

Malta är inte stort, men som språkstudent här har man ändå möjligheten att välja mellan ett antal olika skolor och områden att studera på. På huvudön Malta erbjuds kurser i städerna St Julians, Sliema, La Vallette och St. Paul’s Bay. På den norra ön Gozo erbjuds kurser främst på landsbygden men med promenadavstånd från staden Victoria. Gozo är en lugnare plats att studera på, men mer natur och mindre uppbyggd turism. I städerna på Malta erbjuds såväl som vackra sandstränder ett livligt nattliv, restauranger och mycket att se och göra. I St. Paul’s Bay ligger skolan enbart ett stenkast från stranden och med tanke på att de flesta kurserna har undervisning under endast halva dagen finns stora möjligheter att njuta av sol och bad under resten av tiden. Malta är också populärt för vandring och sport.

Majoriteten av kurser erbjuds till resenärer från 16 respektive 18 år och uppåt, beroende på skola. För yngre resenärer finns dock ett stort antal sommarkurser att välja mellan. Beroende på språkreseförmedling kan dessa vara antingen för enbart svenskar, eller i en internationell grupp. Ofta sker undervisning, fritidsaktiviteter och boende på samma plats och ledare är ständigt närvarande, vilket betyder att dessa kurser kan erbjudas från 13 år och uppåt. Eftersom kurserna som erbjuds till yngre resenärer innebär en intensivare upplevelse med anordnade aktiviteter och utflykter och mindre möjlighet till att på egen hand utforska ön, är det viktigt att jämföra ett antal olika alternativ innan bokning, för att få ut bästa möjliga upplevelse av resan.

De flesta språkreseförmedlingar erbjuder gratis rådgivning till alla som är nyfikna på språkkurser på Malta. Vill man hellre kontakta språkskolorna direkt är de ofta också mycket glada att svara på frågor.