Mdina & Rabat

MDINA

Mitt på ön ligger Maltas medeltida huvudstad. Mdina kallas också för ”den tysta staden” och åtskilliga är de som menar att har man inte sett Mdina så har man inte varit på Malta!

Stadens centrala torg, St. Paul´s Square ligger precis framför katedralen i Mdina. Till höger om katedralen ligger Banca Giuratale och till vänster ligger Casa Gourgion. Banca Giuratale var under revolten mot fransmännen huvudkontor för den nationella kommittén. Härifrån förde de samtal med Lord Nelson för att få hans stöd i kampen mot fransmännen.

Katedralen

Enligt legenden står katedralen på den plats där Paulus omvände den romerske guvernören Publius till kristendomen. Det sägs också att ursprungligen stod här även en liten kyrka på 400-talet, men att normanden Count Roger beslöt att den lilla kyrkan skulle byggas ut och restaureras år 1090. Den 900 år gamla orginaldörren kan fortfarande beskådas och fungerar nu som entré in till sakristian.Dörren har underliga symboler som är mycket ovanliga på Malta och dörren är också så gott som det enda som finns kvar av den gamla kyrkan. År 1693 totalförstördes nämligen kyrkan av en jordbävning. Den kände maltesiske arkitekten Lorenzo Gafa ligger bakom den nuvarande katedralen, vilken stod klar 1702. Katedralen i Mdina anses allmänt vara Gafas mästerverk. Idag hyser katedralen ovärdeliga konstskatter.

Katedralsmuseet

Ett av de förnämsta religiösa museerna i Europa. I museet kan man beskåda imponerande samlingar av sakral konst, berömda målningar, myntsamlingar och orignaldokument från inkvisitationen. Här finns också en fantastisk samling träsnitt av Albrecht Dürer.

 

 

Mdina Dungeons

Detta spännande och skräckfyllda museum ligger precis till höger innanför The Main Gate. Mdina Dungeons är ett vaxkabinett som består av rum, celler, kamrar och hemliga gångar där Maltas, många gånger blodiga, historia visas upp.Vissa delar av museet är ganska läskiga och lämpar sig därför inte för små barn.

Läs mer på deras hemsida här.

Naturhistoriska museet

National History Museum ligger i Palazzo Vilhena, vars namn härstammar från stormästaren Vilhena vilken hade palatset som sitt sommarresidens. Under det brittiska styret blev palatset ett militärt sjukhus, men inhyser alltså idag ett naturhistoriskt museum. Här finns samlingar av djurskelett från både ön och andra länder, insekter, fiskar, fåglar, musslor och fossilier.

 

Corte Capitanale

En del av Pallazzo Vilhena som fungerade som domstol under stormästare Vilhenas tid. I källaren kan man se avrättningskamrarna. En hemlig underjordisk gång ledde en gång i tiden till Ärkebiskopens palats.

 

 

Bastion Square

Denna plats på den yttersta norra spetsen av befästningsmuren erbjuder en överväldigande utsikt över det maltesiska landskapet. Utsikten sträcker sig så långt som till Mtarfa, där ett förhistoriskt tempel tillägnat gudinnan Prosperina (dotter till Zeus och Demeter) stod. Till höger kan man se den enorma kupolen till domen i Mosta, världens tredje största.

 

RABAT

Fram till år 870 var Mdina och Rabat en och samma stad – Melita. År 870 separerades de genom byggandet av muren och vallgraven kring Mdina. Mdina, som är det arabiska ordet för stad, hamnade innanför den skyddande muren och stadsplanen är idag som den var för 1000 år sedan. Rabat, som betyder förort, hamnade utanför och blev illa ansatt av anfallare. Detta har gjort att Rabat konstant förändrats under årens lopp. Man finner därför inte samma rika historia, monument och sevärdheter som i Mdina, men det finns ändå en rad unika och intressanta sevärdheter.

Museum of Roman Antiquities

Visar Maltas rikedom och prakt under romarrikets tid (218 f.Kr – 800 e.Kr). Museet är byggt på det som återstod av ett romerskt stadshus, the Roman villa. Omkring 1881 fann man välbevarade mosaiker och byggde museet kring dem. Föremålen i museet är hämtade ur romerska, grekiska och kartagiska gravar.

 

St Paul´s Church & St. Paul´s Grotto

Orginalkyrkan byggdes 1572, men under slutet av 1600-talet byggde man om och gjorde kyrkan större. Altarmålningen är gjord av Mattia Preti. Bredvid kyrkan ligger St. Paul´s Grotto. Enligt en stark tradition baserad på tidiga skrifter av aposteln Lukas fann aposteln Paulus skydd i grottan efter att ha lidit skeppsbrott. Grottan innehåller ovärdeliga fresker.

 

St. Paul´s Katakomber

Katakomberna är en underjordisk begravningsplats som härstammar från 3 och 400-talet e.Kr. Katakomberna ligger utanför de tidigare romerska murarna, eftersom inga begravningar fick ske innanför. Läs mer information om katakomberna här.

 

 

St. Agatha Chapel & St. Agatha´s Katakomber

Det sägs att katakomberna fungerade som skydd för St Agatha när hon flydde från ett hotande dödsstraff utfärdat av den romerska kejsaren Decius år 249. I katakomberna finns några imponerande och vida omtalade fresker, vilka är daterade så långt tillbaka som 1000-talet. Läs mer information om katakomberna här.