Museum/Fornhistoria

Länge har man hållit de egyptiska pyramiderna för att vara världens äldsta byggnadsverk. Nu visar det sig att de hemlighetsfulla templena på Malta är 500-1000 år äldre. Stora, flera ton tunga, klippblock har använts vid byggandet av dessa tempel. Ingen lätt uppgift ens med dagens teknik.

Det är fortfarande okänt hur man för 6-7000 år sedan kunde röra dessa enorma klippblock med primitiva hjälpmedel, än mindre lyfta upp dem flera meter. Legenden förtäljer också mycket riktigt om att det inte var vanliga människor som byggde templen som Ggantija i Xaghra på norra Gozo. Istället var det jättekvinnan Sansun som bar stenblocken på huvudet.

Andra kända tempel är Ta´Hagrat på västra Malta, Hagar Qim och Mnajdra på södra delen av Malta och Tarxien strax sydost om Valletta.
Omkring år 2000 f.Kr upphör spåren av det gåtfulla tempelfolket, just som deras kultur blomstrade som mest. Vi kommer troligen aldrig att få veta varför.

Mer information om Maltas spännande historia, muséer och tempel.

Hypogeum

Ett av de många fascinerande forntida fynd som finns att hitta på Malta. Hypogeum är ett gammalt underjordiskt tempel från ca 2400 f.Kr som är uthugget direkt ur klippan och består av 1000 m² gångar och kamrar. En 12 m lång spiraltrappa leder ner i innandömet. I orakel-kammaren kan man prova sin röst. Man tror att denna kammare har varit prästens rum, varifrån han talade till folket. Genom att använda sig av olika röstlägen kan man framkalla olika slags stämmor. En baryton- eller basröst kan skapa ett eko medan en kvinnas röst inte klarar detta.

Obs! Förbokning rekommenderas starkt då antalet besökare per dag är begränsat till 80 personer. Förbokning av biljett kan göras upp till 3 månader i förväg antingen via e-mail till info@heritagemalta.org eller per telefon: +356 2180 5018. I den bekräftelse som skickas i retur står det angivet vilket datum man senast ska ha hämtat ut biljetten samt var man kan hämta ut dem. Vanligtvis ber man utländska gäster att hämta ut sina biljetter inom några dagar efter ankomsten till Malta. Biljetterna kan hämtas ut antingen på Hypogeum eller på National Museum of Archaeology i Valletta.

Ghar Dalam

Denna tunnelliknande grotta är det äldsta tecknet på människo- och djurliv på Malta. Grottan är 140 m lång och har ett intressant lager av fossiler. Besökare kan vandra ca 80 m in i grottan medan de fantiserar sig 7000 år tillbaka i tiden. Här kan man se skelettdelar av sedan länge utdöda djur, som t ex dvärgelefanter och dvärgflodhästar. Området är upplyst och skyltat. Vid entrén finns ett museum, där man försökt åskådliggöra hur omgivningen såg ut vid den här tidpunkten.