Gozo

Sex kilometer nordväst om Malta ligger Gozo, ön med sagornas kalypsogrotta. Här råder ett lantligt lugnt tempo, ön är grönare och mindre trafikerad än det pulserande Malta. Gozo är ca 16 km lång och ungefär 8 km bred. Huvudstaden heter Victoria, oftast kallad Rabat. Vanligtvis tar man färjan från Cirkewwa på Malta över till Mgarr, Gozos viktigaste hamn. Vill man direkt över till Gozo vid ankomsten till Malta kan man även åka helikopter över från flygplatsen. För mer info angående färje- och helikopterförbindelser mellan Malta och Gozo – se båtförbindelser. Det bästa sättet att ta sig runt på själva Gozo är med hyrbil.

Gozos ”huvudstad” Victoria

Det officiella namnet Victoria kom till år 1897, då engelsmännen döpte om staden i samband med drottning Victorias jubileum som regent. Invånarna på Gozo och Malta kallar dock fortfarande staden för Rabat.

Citadellet
Citadellet, eller Gran Castello som det också kallas, ligger uppe på höjden och härifrån har man en oerhört fin utsikt över staden, men också över större delen av Gozo. Faktum är att du kan skymta Citadellet från de flesta platserna på Gozo. Citadellet byggdes som skydd mot turkarnas anfall under 1400-talet. Inom citadellet finns en praktfull katedral ritad av Lorenzo Gafa i slutet av 1600-talet. Under byggnationen insåg man att pengarna inte skulle räcka och katedralen saknar därför kupol. Den italienske konstnären Antonio Manuele de Messina har dock skapat en illusion av en kupol och den är så skickligt gjord att den verkligen ger sken av att katedralen har en gigantisk, vackert utsmyckad kupol.
Ggantija-templen

Dessa megalit-tempel ligger på en höjd vid byn Xaghra och de är enastående exempel på de förhistoriska tempel som finns på Malta. Tempelområdet byggdes omkring år 3600 f.Kr och de är därmed äldre än pyramiderna i Egypten och Stonehenge i England. Stenblocken väger åtskilliga ton och de som använts som ytterväggar är 7,5 meter höga. Hur det var möjligt för människorna som levde på den tiden att förflytta dem med sina primitiva redskap är ett mysterium. Enligt en lokal legend var det den kvinnliga jätten Sunsuna som bar klippblocken på huvudet från Ta´Cenc.

Azure Window

Dessvärre rasade Azure Window 8 mars 2017 och idag återstår ingenting av klippformationen! Azure Window skapades genom att vågor och hård sjö slog över klipporna under tusentals år. På toppen av två gigantiska klippblock, varje block med en diameter på över 40 meter, vilar ett stort klippblock som är ca 100 m lång och 20 m högt. Tillsammans formar stenblocken ett enormt fönster, genom vilket man kan se det blå havet. Befolkningen på Gozo har sedan mycket lång tid tillbaka kallad stenformationen för it-Tieqa (fönstret). Azure Window är ett känt föremål för fotografering och även mycket populärt bland dykare.

The Inland Sea
Innanför Azure Window ligger en naturlig havsvattenpool omgiven av kalkstensklippor. Denna havsvattenpool är förbunden med havet genom en underjordisk kanal.

Fungus Rock

Fungus Rock är också känt under namnet il-Gebla tal-General (Generalens klippa). Här växte en gång i tiden en svamp, Fungus Gaulitanus, som var hyllad av riddarna för sina medicinska egenskaper. Riddarna hade en konstant bevakning av svampen och om de kom på någon med att försöka stjäla den utdömdes omedelbart dödsstraff. Svampen var så pass hyllad att den gavs bort som en värdefull present till adelsmän och besökare.

 

Kalypsos grotta

Nära Xaghra ovanför Ramla Bay, den största och finaste sandstranden med en vackert röd sand, ligger Kalypsos grotta. Enligt legenden höll den vackra nymfen Kalypso Odysseus kvar som kärleksfånge i grottan under sju års tid. Kalypso lovade Odysseus evigt liv om han stannade kvar hos henne, men efter sju års fångenskap flydde han hem till sin fru Penelope som troget väntat. Utsikten från grottan är mäktig. Nedanför grottan finns en undervattensfästning som byggdes av riddarna på 1700-talet med syfte att förhindra fientliga fartyg från att kunna komma in till kusten.

Ta´Pinu-basilikan

Nära byarna Gharb och Gammar ligger Ta´Pinu-basilikan. Genom sin storslagna enkelhet tillhör den de mest berömda kyrkorna på de maltesiska öarna. Dess rötter sträcker sig tillbaka till den 22 juni 1883, då bondekvinnan Carmela Grima fick en uppenbarelse då den Heliga Madonnan talade till henne i ett gammalt kapell. Det beslutades att man skulle bygga en större och magnifikare kyrka för att hedra den Heliga Madonnan. Det gamla kapellet från 1500-talet integrerades i kyrkan och kan beskådas med sina orginalmålningar.