Religion

Malta har en lång kristen tradition som började år 60 e Kr då Paulus led skeppsbrott på ön och sedermera kristnade Malta och dess befolkning. Majoriteten (mer än 90%) av malteserna tillhör den romersk-katolska kyrkan och kyrkan har en stark ställning i det maltesiska samhället, såväl socialt som politiskt och ekonomiskt.

Det finns 365 kyrkor på Malta och Gozo – en för varje dag på året!
De flesta kyrkorna är barockkyrkor. Företrädesvis är det två stora arkitekter som ligger bakom alla vackra kyrkor – Gerolamo Cassar på 1500-talet och Lorenzo Gafa på 1600-talet.

Kyrkliga ”festas”

Festa Malta

Varje kyrka på Malta har ett eget helgon och var helgon har en egen högtidsdag, så kallad festa. Dessa äger främst rum under sommaren och då är det festa nästan varenda dag. Det maltesiska folket gillar att fira sina festas och hela gatorna fylls med folk. Kyrkorna är utsmyckade med lampor och under hela dagen skjuts fyrverkerier och smällare. De maltesiska smällarna som bland lokalbefolkningen kallas bombas lever väl upp till sitt namn. Det är som ett fyrverkeri utan ljus och smäller flera gånger så högt. Bombas är till för att skrämma bort onda andar från kyrkan men man kan ju undra om det inte även skrämmer bort en del turister som inte känner till traditionen och flyr ön undan ”bomberna”.